Web Programcılığı Dalı
Okulumuz 2 Bilişim Teknolojileri Öğretmeniyle hizmet vermektedir.
Okulumuzda 2 bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır
Tanımı:
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlayan nitelikli kişiler yetiştirmek.
Görevleri:-*
- İş organizasyonu yapmak,
- Analiz yapmak,
- İhtiyaçları değerlendirmek,
- Algoritma yapmak,
- Web sitesinin görsel tasarımını yapmak,
- Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek,
- Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.
Meslek Elemanında Aranan Özellikler:
Web programcısı olmak isteyenlerin;
- Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip,
- Yabancı dil bilen, Ekip içinde çalışabilen,
- Sistemli düşünebilen,
- Matematikle ilgili konularda başarılı,
- Kendini yenileyebilen,
- Araştırmacı,
- Sabırlı ve dikkatli,
- Bir konunun çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline aktarabilen kimseler olmaları gerekir.
Çalışma Ortamı ve Koşulları:
Web programcısı, büro ortamında çalışır ve genellikle tasarım ve görsel unsurlarla uğraşır. Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim hâlindedir. İş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir.
Meslekteki hastalık riskleri; bilgisayar çalışanlarının görmeye yönelik sorunlarının başında göz sulanması, gözlerde tahriş ve batma, göz yorgunluğu, mavi ve çift görme gelmektedir.
Bilgisayarda çalışanların başlıca şikâyetlerini boyun, omuz, el, kol, ayak ve sırt bölgelerinde yorgunluğa bağlı rahatsızlıklar meydana getirir. Bu tür rahatsızlıklar eklem ve kas hastalıkları oluşturur.
İş Bulma Koşulları:
Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.
Web programcısının meslek eğitimi; meslek liselerinin Bilişim Teknolojileri Alanı Web Programcılığı dalı sertifika programında verilmektedir.
Yüksek Okullara Geçiş
Web Programcılığı bölümü mezunları üniversitelerin aşağıda listelenmiş olan 4 senelik bölümlerine ek puan alarak yerleşe bilmektedirler. 2 senelik bölümler için ise sınavsız geçiş hakkından yararlanabilmektedirler.*
Sınavsız Geçiş Hakkı olan 2 Senelik Bölümler:
Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama
Bilişim Yönetim
E-ticaret ve Masaüstü Yayıncılık
SAY-1 Puanına Ek Puan Eklenerek Girilebilecek 4 Senelik Bölümler:
Bilgi Teknolojileri
Bilgisayar Öğretmenliği
Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
Elektronik-Bilgisayar Öğretmenliği
Kontrol Öğretmenliği
EA-1 Puanına Ek Puan Eklenerek Girilebilecek 4 Senelik Bölümler:
Yönetim Bilişim Sistemleri
Bunun yanında ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları taktirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.
Okulumuzda Bilişim Teknolojileri alanı Web Programcılığı Dalında Verilen Dersler Şunlardır:
10.Sınıfta
1-Teknik Resim: Bu derste öğrenciye, teknik resim ve alana ait mesleki çizimler ile ilgili kavramlar tanıtılarak temel geometrik çizimler ve uygulamalar yapabilme, izdüşüm ve görünüş çıkarabilme, elektrik devreleri çizebilme, elektronik devreler çizebilme ve bilişim alanında kullanılan diyagram ve şemalarını çizme yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.Temel teknik resim ve alana ait mesleki çizimler ile ilgili konularda gerekli bilgilerin verildiği derstir.
2-Programlama temelleri: Bu ders ile öğrenciye; programlama ile ilgili temel kavramları tanıyarak kodlama öncesi hazırlıkları yapabilme, basit kodlar yazabilme, kontrol deyimlerini kullanabilme ve alt programlarla çalışma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Programlamanın temeli olan kodlama öncesi hazırlık, basit kodlar, kontrol deyimleri ve alt programlarla ile ilgili konularda gerekli bilgilerin verildiği derstir.
3-Temel elektronik ve ölçme: Bu derste öğrenciye; temel elektronik ve ölçme ile ilgili kavramlar tanıtılarak doğru akım ve alternatif akım devreleri kurabilme, temel devre uygulamaları yapabilme, analog devre elemanları ile elektronik devreler kurabilme ve mantıksal devre elemanları ile temel mantık devrelerini kurma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
4-Paket Programlama:Bu derste öğrenciye; temel ofis yazılımlarından kelime işlem, elektronik hesaplama, sunu hazırlama uygulamalarını, İnternet ve e-posta yönetim yazılımlarını etkin kullanma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.Temel ofis yazılımlarının, İnternet ve e-posta yönetim yazılımlarının kullanımı ile ilgili konularda gerekli bilgilerin verildiği derstir.
5-Bilişim Teknolojileri Temelleri: Bu derste öğrenciye; bilişim teknolojilerinin temelleri ile ilgili kavramlar tanıtılarak iç donanım birimlerinin montajını yapma, dış donanım birimlerinin bağlantısını kurma, işletim sistemi kurulumunu gerçekleştirme, yönetme ve ağ kurulumu yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Bilişim teknolojilerinin temeli olan kavramları tanıtarak sistem montajı, işletim sistemi kurulumu işlemlerini gerçekleştirebilme ve temel ağ işlemleri ile ilgili konularda gerekli bilgilerin verildiği derstir.
11. Sınıfta:
1- Web Tasarımı ve Programlama(Haftada 10 saat):
Tasarımda dikkat edilecek temel ilkeler, HTML dili komutlarını kullanma, web tasarım editörünü ve stil şablonlarını kullanarak web sayfası tasarımı yapma, betik dilini kullanma ve etkileşimli web uygulamaları için programlar hazırlama ile ilgili konularda gerekli bilgilerin verildiği derstir. Bu derste öğrenciye; HTML dili komutları ve/veya web tasarım editörü yardımıyla web sayfaları oluşturma, programlama kodlarını kullanarak etkileşimli web uygulamaları yapma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
2- Grafik ve Animasyon(Haftada 6 saat):
Görüntü işleme ve animasyon düzenleme yazılımları ile ilgili konularda gerekli bilgilerin verildiği derstir. Bu derste öğrenciye; resim ve animasyon düzenleme yazılımları ile web sayfaları için resim ve animasyonlar hazırlayabilme ve eylem kodları ile gelişmiş animasyonlar oluşturma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
3- Veritabanı Organizasyonu(Haftada 2 saat):
Web ortamları için veri tabanı kullanımı ile ilgili konularda gerekli bilgilerin verildiği derstir. Bu derste öğrenciye; veri tabanı tasarlama ve oluşturma, veri tabanı içinde sorgulama yapma, veri tabanı yönetimsel fonksiyonlarını kullanma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
12.Sınıfta:
1-İşletmelerde Beceri Eğitimi(Haftada 24 saat):
Her okul, işletmelerde beceri eğitimi dersinin içeriğini, ağırlıklı olarak dala ait modüller olmak üzere bölgesel özellikler dikkate alınarak sektörün beklentilerini yansıtacak modüllerden sektör temsilcileri, okuldaki koordinatör öğretmenler ve alan öğretmenlerinin kararı ile oluşturur. Ancak bölgesel özellikler ve sektör beklentilerini yansıtacak modüllere ihtiyaç duyulması hâlinde yeni modül içerikleri hazırlanabilir. Hazırlanan yeni modül, İl İstihdam ve Meslek Eğitim Kurulu onayı ile uygulamaya konulur ve bir örneği okulun bağlı bulunduğu ilgili öğretim dairesine gönderilir. İşletmelerde Beceri Eğitimi Dersi Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine göre yapılır. İşletmelerde beceri eğitimi yapılmayan okul türlerinde öğrenciler, ilgili mevzuat doğrultusunda staj yaparlar.
2- Seçmeli İnternet Programcılığı ( Haftada 4 saat):
Açık kaynak kodlu internet programlama dilleri, kodları kullanılarak yapılan programlama ile ilgili konularda gerekli bilgilerin verildiği derstir. Bu derste öğrenciye; açık kaynak kodlu programlama dilini kullanarak internet programları yapma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
DALLAR 07_01:Ağ İşletmenliği 07_02:Web Programcılığı 07_03:Veri Tabanı Programcılığı 07_04:Bilgisayar Teknik Servisi |
|
ALANIN AMACI: Öğrencileri gündelik hayat ve iş dünyasının vazgeçilmez bir parçası olan bilgisayar alanında, yazılım ve donanıma hâkim bireyler haline getirmek; onları geleceğe ve ülke ekonomisindeki yeni yerlerine hazırlamak, öğrencileri bilgisayar teknolojilerini kullanabilen, ülke kalkınması yolunda önemli adımlar atabilen, iyi kararlar verebilen ve bu kararlara katılabilmek için, genel ve teknolojikanlamda usta birer okur-yazar olan bireyler haline getirmek ve onların Bilişim Teknolojileri alanında istihdam edilebilmelerini sağlamaktır. |
|
BU ALANDAKİ MESLEKLER: Bilgisayar Teknik Servisi, Veri Tabanı Programcılığı, Web Programcılığı, Ağ İşletmenliği |
|
1.Bilgisayar Teknik Servisi Dalı |
|
2.Veri Tabanı Programcılığı Dalı Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım ve yedek almaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. |
|
3.Web Programcılığı Dalı Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sitesi tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. |
|
4.Ağ İşletmenliği Dalı Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. |
|
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER Bilişim Teknolojileri alanında eğitim süresi içerisinde daha başarılı olunabilmesi için öğrencinin; •Sistemli düşünme gücüne sahip,•Araştırmacı, yabancı dil bilen, •Tasarım ve görsel yeterliliğe sahip, •Matematikle ilgili konularda başarılı, •Mantığı güçlü, •Dikkatli, sabırlı, •Kendini yenileyebilen, •Ekip içinde çalışabilen sabırlı ve dikkatli, bir konunun çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline aktarabilen kimseler olmaları gerekir. |
|
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER |