T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / PALU - Palu Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BÜRO YÖNETİMİ ALANI / Yönetici Sekreterliği Dalı

BÜRO YÖNETİMİ  ALANI

Alanın Tanımı: Büro Yönetimi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Amaç:Büro Yönetimi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli mesleki yeterliklere sahip, gelişmelere uyum sağlayan nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Ülkemizde hizmet sektörü ve sekreterlik hizmetleri ülke ekonomisi ve istihdam açısından her alanda önemli bir yere sahiptir.

Bu alanda iş ve hizmet alanlarında ihtiyaç duyulan nitelikli büro elemanı yetiştirilmektedir. Öğrenciler, 9. sınıftan sonra 10.ve 11. sınıfta  aldıkları teorik eğitime ilave olarak 12. sınıfta piyasada faaliyet gösteren özel ve kamu sektörüne bağlı kurum, kuruluş ve işyerlerinde uygulamalı eğitim görerek  bilgi ve becerilerini pekiştirirler.

Büro Yönetimi  Alanı Altında Bulunan Dallar

  1. Tıp Sekreterliği (2011-2012 eğitim öğretim yılından geçerli olmak üzere kaldırılmıştır.)
  2. Yönetici Sekreterliği  
  3. Hukuk Sekreterliği
  4. Ticaret Sekreterliği

1. Yönetici sekreterliği dalı

Tanım: Yönetici sekreterliği mesleğinin gerektirdiği ofis makineleri, iletişim, sunum, toplantı ve seyahat hizmetleri ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

*Yönetici Sekreteri: Yöneticinin daha başarılı olmasını sağlar; çeşitli kanallardan gelen bilgi ve verileri, raporları inceleyen, işleyen, derleyen kişidir. Üst düzey yöneticilerle çalışırlar. Yöneticilerinin diğer kurumların yöneticileriyle, halkı ve kuruluşun diğer çalışanlarıyla bağlantısını kurmak zorundadırlar. Büro yeterliliklerini taşımaları, yönetsel becerilere ve karar verebilme yeteneğine sahip olmalıdır. Yönetici sekreteri normal sekreterlerden ayıran en önemli faktör yöneticisinin bütün işlerini ayrıntılarıyla bilmesi ve işi onun yokluğunda onu aratmayacak şekilde yerine getirebilmesi ve onu temsil edebilmesidir.

 

*Ticaret Sekreterliği Dalı:

Tanım: Ticaret sekreterliği mesleğinin gerektirdiği hizmetleri yürütmek için gerekli olan ofis yönetimi, iletişim, bildirimler ve ödemeler ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Ticaret sekreterliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır

Ticaret Sekreteri: Ticari işletmelerin çalışmalarında yönetimin ve yöneticilerin yazışma, iletişim ve diğer sekreterlik hizmetlerini yürütmekle görevli büro elemanlarıdır. Görevi son derece önemlidir. Sekreterin atacağı yanlış bir adım müşteri kaybedilmesine neden olur.

 

*Yönetici Sekreteri ve Ticaret Sekreterinin Görevleri:

            a) Yöneticiye daha önce programlanan işleri hatırlatır,

            b) Gelen haber ve bilgileri kaydeder, yöneticiye ulaştırır,

            c) Telefon görüşmelerinin yapılmasını sağlar,

            d) Randevuları ayarlar, misafirleri karşılar,

            e) Gelen yazıları (Fax, posta vb.) alır, sınıflandırır, kaydeder, büro içi evrak akışını sağlar,

            f) Mektup, rapor, tablo vb. dokümanları yazar, çoğaltır, dağıtır ve kullanılacak materyali  hazırlatır,

            g) Dosyalardan istenen bilgileri bulur,

            h) Bir toplantı yapılacaksa gündemini yazıp, ilgililere gönderir, salonu ve kullanılacak                          materyali hazırlatır.

            i) Yönetici seyahat edeceği zaman ulaşım aracında, kalacağı otelde yer ayırtır. Pasaport   vize vb. işlemleri yapar, ilgili kişilere durumu haber verir, seyahat materyali hazırlar.

 

Tıp Sekreterliği Dalı:

Tanım: Tıp sekreterliği mesleğinin gerektirdiği hizmetleri yürütmek için gerekli olan günlük işler, belgeler, hasta ve tedavi hizmetleri bilgi ve becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Tıp sekreterliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır

Tıp Sekreteri :

Sağlık hizmetlerinin verildiği kamu ve özel sağlık kuruluşları, doktor muayenehaneleri vb. yerlerde sekreterlik görevini yerine getiren kişidir. Tıp ile ilgili terimleri bilmesi gerekmektedir. Bu alanda görev yapan sekreter tıbbi yazışmaları ve iletişimi sağlar.

 

*Tıp Sekreterinin Görevleri:

a) Bağlı olarak çalıştığı yöneticiye daha önce planlanmış işleri hatırlatır.
b) Hastalara randevu verir.

c) Gelen hastaları, hasta yakınlarını ve diğer misafirleri karşılar.

d) Telefon görüşmelerinin yapılmasını sağlar, arayanları not alır.

e) Gelen yazıları alır, kaydeder ve yöneticiye ulaştırır.

f) Yazılması gereken yazıları yazar, gerekirse çoğaltır, gönderir, dosyalar.

g) Çalıştığı yer doktor muayenehanesi ise doktorların kullandığı cihaz ve malzemeleri   hazırlar.

h) Gerekiyorsa misafirlerin ağırlanması işini yapar.

1. Hukuk sekreterliği dalı:

Tanımı: Hukuk sekreterliği mesleğinin gerektirdiği, günlük işler, dava hizmetleri, toplantı ve seyahat organizesi ile ilgili gerekli olan bilgi ve becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Hukuk sekreterliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır

Hukuk Sekreteri: Avukatlık bürolarında ve mahkemelerde görev yapmaktadır. Adli yazışmaları gerçekleştirmekte, dosya ve arşiv işlerini yürütmektedirler. Hukuk bilgilerini geliştirmek için ilgili yayınları ve yürürlüğe giren kanunları izlemeleri gerekmektedir. Güvenilir kişilik özelliğine sahip olmak, sır tutmak, dedikodu yapmamak ve soğukkanlı olmak hukuk sekreterlerinin ortak özellikleridir. Her yıl adliyenin açtığı sınavla ticaret lisesi mezunu öğrencilerimiz adliyelerde devlet memuru olarak çalışabilmektedir.

 

*Hukuk Sekreterinin Görevleri:

            a) Telefon, fax, elektronik posta gibi araçlarla iletişimi sağlar, randevuları düzenler.

            b) İşyerine gelen müvekkilleri ve ziyaretçileri kabul eder ve görüşmek istenilen kişi ile                        (avukat, savcı, hukuk müşaviri gibi) görüşmesini sağlar.

            c) Avukatlık bürosunda çalışıyorsa (davacı kişi avukatına vekâletname verdikten sonra)   konu üzerinde avukatın hazırladığı yazıyı (dilekçeyi) usulüne uygun olarak daktilo eder ve mahkemeye götürür.

            d) Mahkemeden davalar ile ilgili gelen her tür yazıyı ilgili dosyaya takar.

            f) Duruşma günlerini izleme defterine kaydeder.

            g) Makbuzları hazırlar ve imzalattırır.

            h) Mahkemeden dava ile ilgili evrak kopyasını alır.

 

MESLEK LİSELERİ

BÜRO YÖNETİMİ  ALANI

(HUKUK SEKRETERLİĞİ, TİCARET SEKRETERLİĞİ, TIP SEKRETERLİĞİ VE

YÖNETİCİ SEKRETERLİĞİ DALLARI )

ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ

 

 

Not:

1.       (*) Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'nin 33. maddesi uyarınca yılsonu başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak dersleri ifade eder.

 

PROGRAMDA YER ALAN DERSLER

1. ALAN/DAL DERSLERİ

Büro Yönetimi  alanında yer alan meslekler/dallar için temel bilgi ve becerileri kapsayan ders grubunu oluşturur. Alan ve dalların özelliklerine göre, öncelikle 10 ve 11. sınıflar olmak üzere, üç yıla yayılarak programa yerleştirilmiştir.

Alan/dal dersleri içinde (*) ile belirtilen dersler, alan ve dalların zorunlu dersleridir. Bu dersler Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'nin 33. maddesi uyarınca yılsonu başarı ortalaması ile başarılı sayılmayacak derslerdir.

Büro Yönetimi  alanında yer alan dallar/meslekler için alınması zorunlu olan dersler tabloda verilmiştir.

MESLEKLER/DALLAR ZORUNLU DERSLER

Hukuk Sekreterliği Dalı:   • Bilgisayarda Yazı,   • Hukuk Hizmetleri,   • Kişiler Arası İletişim

Tıp Sekreterliği Dalı :       • Bilgisayarda Yazı    • Tıp Hizmetleri         • Kişiler Arası İletişim

Ticaret Sekreterliği Dalı: • Bilgisayarda Yazı    • Ticaret Hizmetleri • Kişiler Arası İletişim

Yönetici Sekreterliği Dalı:• Bilgisayarda Yazı    • Yazışma • Kişiler Arası İletişim

ALAN ORTAK DERSLERİ

MESLEKİ GELİŞİM

Bütün alanlarda ortak olup, öğrencinin yaşam boyu kullanabileceği ve mesleki gelişmesine yararlı olabilecek, üretken, bilim ve teknoloji üretimine yatkın, beceri düzeyi yüksek olarak yetiştirilmesi, iyi ilişkiler kurabilmesi, işe uyum sağlayabilmesi gibi genel bilgi ve becerilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, meslek elemanlarının sahip olması gerekli ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

İLETİŞİM

İnsan ilişkileri, iletişim süreci ve türleri, telefonla iletişim kuralları konusunda bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, iletişim sürecini inceleme, iletişim türlerini kullanma, sosyal ve iş hayatında etkili iletişim ve telefonla iletişim kurma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

İŞ PROGRAMI

İş planının yapılması, randevu ve konuk kabulü ve kişisel bakım konusunda bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, örgüt yapısına uygun iş akış şemasını hazırlama, işleri planlayıp takip etme, randevu alma, randevu verme ve konuk kabul etme yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI

Bilgisayar ortamında kelime işlem, elektronik tablo ve sunu yaratma yazılım programları ile internet kullanımı konusunda bilgi ve becerilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, bilgisayar ofis programlarını kullanarak her türlü bilgiye ulaşma ve iş yerlerinde kullanılan ofis dosyaları oluşturma yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

BİLGİSAYARDA YAZI

Bilgisayarda F klavye ile on parmak yazı yazma, biçimleme standartları, kâğıt ve zarf çeşitleri konusunda bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, bilgisayarda F klavyeyi kullanarak bakmadan on parmakla yazı yazma ve standartlara uygun biçimleme yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

YABANCI DİL

Yabancı dilde yazım ve dil bilgisi kuralları ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, yabancı dilde okuma, anlama, yazma ve konuşma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

DAL DERSLERİ

DİKSİYON

Doğru soluk alma, sesleri ve kelimeleri doğru telaffuz etme konularıyla ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, dili etkili ve düzgün kullanma yeterliği kazandırmak amaçlanmaktadır.

ORGANİZASYON

Büro organizasyonu, toplantı ve seyahat organizasyonu ve problem çözme konusunda bilgilerin verildiği derstir. Bu derste öğrenciye, kurum fiziksel koşullarına uygun büro organizasyonu yapma, kurum politikasına uygun toplantı organizasyonu yapma, seyahat organizasyonu yapma ve problem çözme yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

DOSYALAMA VE ARŞİVLEME

Belge akışı, dosyalama ve arşivleme sistemleri ve hareketleri konularıyla ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, dosyalama ve arşivleme hareketlerini izleyebilme yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

SUNUM

Sunuş, beden dili ve drama konularında bilgilerin verildiği derstir. 
Bu derste öğrenciye, etkili ve akıcı sunum yapma yeterliğini kazandırmak amaçlanmaktadır.

YAZIŞMA

Yazı türü, yazı türü belirme, içerik oluşturma, kompozisyon yazma ve rapor hazırlama konularında bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, kuruma uygun iş mektubu içeriği oluşturma yeterliğini kazandırmak amaçlanmaktadır.

HUKUK HİZMETLERİ

Hukuk terminolojisi ve dosyalama sistemi ve dava hizmetleri konusunda bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, hukuk dosyalama sistemini, dava hizmetlerini izleyebilme, anayasal haklarına ve sorumluluklarına uygun davranma yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

TİCARET HİZMETLERİ

Bildirimler, ödemeler ve mesleki paket programlar konularında bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, örgüt ve iş yapısına uygun bildirimleri doldurma, ödemeleri alma, faturalar ve kıymetli evrakları hazırlama, paket programlarla stok, cari kartları doldurma, müşteri özelliklerini belirleme, hesapları kullanma ve işletme defteri tutma yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

TIP HİZMETLERİ

Tıp terminolojisi, hasta ve tedavi hizmetleri, tıbbi arşivleme, ağır hastalık ve vefat durumu, bakım hizmetlerinde iletişim konularında bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, hasta hizmetlerini yürütme, tedavi hizmetlerini izleme, tıbbi arşivleme yapma yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

MESLEKİ YABANCI DİL

Sekreterlik alanında çeşitli yabancı kaynaklar, mesleği ile ilgili kavramlar, terimler ve konuların yabancı dildeki anlamları ile ilgili gerekli bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, mesleğinin gerektirdiği teknik terminolojiyi

kullanarak yabancı dilde dinleme, okuma, yazma, konuşma ve iletişim kurma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

KİŞİLER ARASI İLETİŞİM

Kişiler arası iletişim kurulabilmesi için etkin, sağlıklı, grup ve örgüt iletişimi ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, kişiler arası etkin ve sağlıklı iletişim kurma ile sağlıklı grup ve örgüt iletişimi kurma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

ÜRÜN VE HİZMET TANITIMI

İşletmenin ürün ve hizmetlerinin tanıtımı ile ilgili gerekli bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, işletmenin amaçlarını ve piyasa şartlarını araştırma, kaynak tarama ve gözlem yapma, sergi ve fuarlarda firmayı temsil etme yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

WEB UYGULAMALARI

Bilgisayarda web sayfası tasarımı ve tanıtılması ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, web tasarım editörü yardımıyla web sayfası tasarlama, programlama komutları kullanarak etkileşimli web uygulamaları hazırlama yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

TASARIM PROGRAMLARI

Faaliyetlerini tanıtma ve bilgilendirme amacıyla kullanılan bilgisayarda reklam ve tasarım programları, işletmede tanıtım ve bilgilendirme ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, programda yer alan aktivitelerin tanıtımında tasarım programlarını kullanma ve tasarım faaliyetlerini yürütme yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

TİCARİ HESAPLAMALAR

Matematiksel ticari işlemler, istatistik yöntemleri ve ticari belgeler ile ilgili konularda gerekli bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, işyerinde matematiksel ticari hesaplamalar yapma, istatistik yöntemlerini kullanma ve ticari belgeleri düzenleme yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

BİLGİSAYARLI MUHASEBE

Tek düzen muhasebe sistemi ve işletme kayıtları ile ilgili gerekli bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, tek düzen muhasebe sistemine göre bilgisayarda muhasebe paket programlarını kullanma ve verileri kaydetme yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

İŞ HAYATI

Ekonomik gelişmeler ve faaliyet alanları ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, ekonomik gelişmeleri takip etme, faaliyet alanını seçme ve iş yeri açma fikri

İkinci yabancı dilde yazım ve dil bilgisi kuralları ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

Bu derste öğrenciye, yabancı dilde dinleme, okuma, yazma ve konuşma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Ticaret Meslek Lisesi İşletmelerde Meslek Eğitim (Beceri) Uygulamaları

        Ticaret Meslek Liselerinde öğrenim gören öğrenciler son sınıfta 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümlerine göre uygulamalı eğitimlerini gerçek iş ve hizmet ortamlarında yapmaktadır. Bu eğitim; haftada iki gün okulda teorik eğitim, üç gün işletmelerde uygulamalı eğitim olarak gerçekleştirilmektedir. Son sınıfta işletmelerde uygulamaya giden öğrenciler böylece eğitim görürken iş hayatı ile de tanışmaktadır.

         Beceri eğitimi için iş yerlerine gönderilen öğrencilerle ilgili iş yerlerince yaşlarına uygun olarak asgari ücretin en az %30´u oranında ücret ödenmekte ve Bakanlığımızın imkânlarıyla sigortası yapılmaktadır.

Öğrenciler hangi işyerlerinde beceri eğitimi yaparlar:

Kamu ve özel sektör işyeri büroları, avukatlık büroları, hastane ve eczaneler,

İŞ BULMA İMKÂNLARI

Sekreterlik mesleğinin iş imkânları iş alanlarının sayısı kadar geniştir. Sekreterler hemen hemen her iş alanının da iş bulma imkanına sahiptirler. İşletmeler hangi işi yaparlarsa yapsınlar işlerini büro ve ofis ortamında yürütmektedirler. Bürolarda yazışmalardan makine kullanımına kadar birçok iş sekreterler tarafından yürütülmektedir. Ayrıca her ticari kuruluş, dosyalama ve arşivleme yapmak zorunda olduğundan bu işleri de sekreterler yapmaktadır. Her türlü sağlık kurumlarının bürolarında çalışma imkanına sahiptirler.

 

ÇALIŞMA ORTAM VE KOŞULLARI

Bu mesleğin elemanları genellikle büro ortamında çalışır. Temiz büro ortamlarında işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından önemli bir risk bulunmamaktadır.

 

  ÜNİVERSİTE

Ticaret Meslek Liselerinden mezun olanlar, yükseköğretim kurumlarına girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSYS) katılma hakkına sahiptirler. YGS den 180 puan ve üstü alanlar, alanları ile ilgili veya alanları dışında 4 yıllık fakülteleri tercih etme hakkına sahiptirler.

Ayrıca, 4702 sayılı Kanun gereğince sınavsız olarak alanlarındaki meslek yüksek okulu programlarına girebilmektedirler. Ön lisans programını tamamlayanlar  ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınav'ında  başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili lisans (4 yıllık fakülte) programına geçebilirler.

BÜRO YÖNETİMİ  ALANI MEZUNLARIMIZIN ALANLARI İLE İLGİLİ TERCİH EDEBİLECEĞİ YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLARI

( Aşağıda belirtilen lisans programları dışındaki tüm programlar, alan dışı tercih ile tercih edilebilecektir )

 

4 YILLIK ÜNİVERSİTELER

-     İnsan kaynakları yönetimi  (YGS-6)

-     Sağlık kurumları yöneticiliği  (YGS-6)

-     Sağlık yönetimi  (YGS-6)

-     Pazarlama  (YGS-6)

-     Sivil hava ulaştırma işletmeciliği  (YGS-6)

 

Sınavsız geçiş yapılabilecek 2 yıllık meslek yüksekokulları :

-           Büro hizmetleri ve yöneticiliği asistanlığı

-           Büro yönetimi ve sekreterlik

-           İnsan kaynakları yönetimi

-           İşletme yönetimi

-           Ağız ve diş sağlığı

         

-           İnsan kaynakları ve yönetimi

-           Odyometri

-           Optisyenlik

-           Sağlık kurumları işletmeciliği

-           Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik

-           Tıbbi tanıtım ve pazarlama

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.11.2015 - Güncelleme: 06.01.2023 14:43 - Görüntülenme: 2492
  Beğen | 5  kişi beğendi